Noutăţi

\r\n \r\nComunicat de presă\r\n \r\nVineri 13 decembrie 2024, ora 11:00, Asociatia Pro Roma in parteneriat cu Școala Gimnayială Zmeu, din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași și Pr...

 

Knows the traditions!

 

Asociația PRO ROMA implementează în perioada 01.08.2019 - 31.12.2019 proiectul Cunoaște tradiția! (Knows the traditions!), nr. proiect: 2019-2-RO-01KA105-064081, împreună cu alți 3 parteneri internaționali:

  1. Regionalna Romska Obrazovna Mladinska Asocijacija (The Republic of North Macedonia)
  2. Asociacion Juvenil Intercambia (Spania)
  3. Active Bulgarian Society (Bulgaria)

Scopul proiectului este ca tinerii participanți la schimb să devină motivați și conștienți că au responsabilitatea civică să păstreze și să promoveze tradițiile locale pentru includerea tinerilor din mediile rural și urbane dezavantajate, să dezvolte un dialog continuu între generații, între națiuni, pentru afirmarea comunităților dezavantajate în spațiul europen și pentru dezvoltarea lor turistică, economică și socială.  

Grupul țintă: tineri cu oportunități reduse (dificultăți sociale: tineri care se confruntă cu diferite forme de discriminare; dificultăți economice: sărăcia și lipsa unui loc de muncă/șomeri de lungă durată, dependenți social; dificultăți educaționale: tineri ce au abandonat școala sau au calificări reduse; diferențe culturale: tineri din comunități etnice minoritare, precum romii; provin din mediul rural și urban periferic.

Proiectul constă într-un schimb de tineri ce va fi organizat la Centrul de agrement Oglinzi, județul Neamț, în perioada 23.09 - 29.09.2019, și va implica 40 de participanți (32 tineri și 8 lideri de grup).

Obiectivele proiectului sunt:

O1: Stimularea motivației celor 40 de tineri participanți la schimb, prin activitățile desfășurate în Centrul de agrement Oglinzi, pentru implicarea lor ca cetățeni activi în conservarea și valorificarea tradițiilor locale în comunitățile lor.

O2: Dezvoltarea abilităților celor 40 de participanți în cercetarea, valorificarea și promovarea tradițiilor locale.

O3: Creșterea gradului de conștientizare a 40 de participanți pentru a promova diversitatea și interculturalitatea comunităților rurale.

Motivele implementării proiectului:

Tot mai mulți tineri sunt dependenți de tehnologia modernă (laptopuri, telefoane, internet), care își neglijează prietenii, familia și mai ales ei înșiși, atunci când trebuie să-și caute un loc de muncă, să-și petreacă timpul liber, plăcut, responsabil și activ cu alți tineri. Generațiile de tineri sunt indiferente față de tradițiile păstrate de mulți ani, față de ceea ce se întâmplă în comunitatea lor, nu sunt motivați să se implice, nu sunt responsabili în raport cu comunitatea, în raport cu tradițiile locale.

Acest proiect este o invitație pentru tineri să își reevalueze prioritățile, să se regăsească în comunitatea de unde provin și să devină mesageri și păstrători ai tradițiilor din secolul tehnologiei. Ne propunem să cunoaștem tradiția, iar tinerii să conștientizeze că, atât timp cât își cunosc rădăcinile și au respect pentru generațiile trecute, vor determina respectul pentru ei și pentru ceilalți.

Proiectul nostru oferă tinerilor cunoștințe despre aspectele sănătoase ale trecutului, care au fost transmise generației prezente, pot fi preluate, dezvoltate, într-un mod benefic și roditor, în maniera tuturor, împletite cu aspecte moderne: „ceva vechi cu ceva nou, ceva cu împrumut și ceva al tău”

Proiectul își propune nu doar cunoașterea acestei comori minunate care este tradiția, ci și conștientizarea tinerilor că atâta timp cât cunoști rădăcinile unui popor, îți găsești propriile tale rădăcini ancestrale iar respectul față de înaintași determină respectul pentru sine și pentru ceilalți.

Rezultate:

- tinerii participanți vor avea capacitatea de a efectua un spectacol pentru valorificarea și promovarea tradițiilor, diversității și interculturalității;

- 40 de tineri își vor îmbunătăți cunoștințele lor de combaterea prejudecăților și stereotipurilor;

- 40 de tineri participanți la schimb își vor dezvolta cunoștințele despre cultura romă din diferite țări europene și vor crește sensibilitatea interculturală;

- 40 de tineri participanți la schimb vor cunoaște tradițiile și obiceiurile altor popoare;

- 40 de tineri participanți își vor dezvolta competențele în cercetarea tradițiilor locale;

- tinerii participanți la schimb își vor îmbunătăți abilitățile lingvistice;

- 40 de tineri vor primi certificatul european Youthpass;

- 40 de tineri participanți la schimb vor deveni cetățeni activi și responsabili, în relație cu comunitatea, în raport cu tradițiile locale.

- 1 spectacol care promovează tradițiile locale

- o bază de date cu persoane cu organizații care pot ajuta la înmulțirea proiectului.

- 3 articole de presă, publicate

- 2 interviuri (radio + TV) acordate

- 4 Ateliere de „Păstrare, promovare și valorificare a tradițiilor locale” privind multiplicarea experiențelor de învățare și a rezultatelor acestora, respectiv sensibilizarea cu privire la importanța păstrării și promovării tradițiilor locale

- 1 expoziție itinerantă

- cel puțin 250 de tineri vor fi beneficiarii transferului de cunoștințe de la tinerii participanți la schimb

 

Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Erasmus+ . Acest anunț, respectiv conținutul acestuia reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. Pentru mai multe detalii despre program vezi site-ul: www.erasmusplus.ro/intro

 

Documente utile pentru participanți:

 Facebook groups Knows the traditions!

 Emisiune Radio - 11 Noiembrie 2019

 Spot Video "Darul Neașteptat" - TVR 1 Iași

       Tineretul în mişcare

Pro Roma organizează şi participă la programe de mobilitate, programe de voluntariat,

cum ar fi schimburi de tineri, proiecte de formare precum şi seminarii de formare.

Informaţi-vă!

 

Untitled    

   

pliant REF 003    LOGO-300x89   logo1   www1  

 

Slide2  link  link  link

Asociaţia PRO ROMA
C.I.F. 24514580; Nr. Reg. 189/A/16.09.2008
COD IBAN RO48BTRL02401205R31265XX
Președinte - Margareta HERȚANU
Contact:
Mobil: +40 757 14 60 02; +40 739 07 58 11
Adresa: str. Ion Creangă nr. 56A, Bl. H1, PT 23 Tătărași, Iași, Cod 700321