Noutăţi

\r\n \r\nComunicat de presă\r\n \r\nVineri 13 decembrie 2024, ora 11:00, Asociatia Pro Roma in parteneriat cu Școala Gimnayială Zmeu, din satul Zmeu, comuna Lungani, județul Iași și Pr...

European Solidarity Corps 

Cross-Culture Cooperation and Solidarity

 

Asociația PRO ROMA implementează în perioada 01.10.2020 - 31.12.2021 proiectul Cross-Culture Cooperation and Solidarity, nr. proiect: 2020-2-RO01-ESC11-080758, finanțat de Comisia Europeană prin Corpul European de Solidaritate, împreună cu alți 4 parteneri internaționali:

  1. Asociacion Juvenil Intercambia (Spania)
  2. Active Bulgarian Society (Bulgaria)
  3. European Youth Centre Breclav (Cehia)
  4. Association Inspire! (Portugalia)

Prin proiectul de cooperare și solidaritate interculturală, ne propunem să construim o punte de cultură între tinerii romi și neromi, care să ofere un exemplu de cooperare fructuoasă, incluziune și responsabilitate pentru alte persoane, comunități și țări. Vrem să-i conștientizăm despre cine sunt, conștienți de responsabilitatea acestora și conștienți că toți sunt cetățeni europeni care au o voce, șanse egale, instrumente și oportunități de explorat. 

Proiectul nostru, se va desfășura în regiunea de nord-est a României, în orașul Iași. Activitățile de voluntariat vor dura 9 luni (între 11.01.2021 și 11.10.2021), implicând 4 voluntari din Spania, Bulgaria, Croația și Portugalia care își vor concentra activitățile, conform proiectului, în principal pe două comunități de romi, Ses Bahlui și Tatarasi Barceaus. 

Obiectivele proiectului:

1. Construirea unui mediu în care voluntarii și coordonatorii îi vor sprijini pe tinerii din comunitățile de romi cu care se confruntă cu probleme legate de integrarea în societatea modernă.

2. Promovarea valorilor de toleranță, incluziune, interculturalitate și solidaritate între voluntari și tineri din comunitățile de romi și neromi.

3. Creșterea gradului de conștientizare a tinerilor din grupurile dezavantajate cu privire la oportunitățile Corpului European de Voluntariat, fiind sprijiniți să participe și să se deschidă către ideea de voluntariat.

4. Cooperarea dintre voluntari pentru a-și folosi cunoștințele și experiența din țările lor pentru a crea ateliere și dezbateri care se concentrează pe problemele zilnice cu care se confruntă tinerii din comunitățile de romi defavorizați.

5. Promovarea activităților socio-educaționale de calitate, care vizează includerea atât a etnicilor romi care trăiesc în condiții de fragilitate structurală, cât și a voluntarilor internaționali prin utilizarea tehnicilor de educație non-formală. 

6. Creșterea gradului de angajabilitate atât al grupului țintă, cât și al voluntarilor, oferindu-le posibilitatea de a face schimb de cunoștințe culturale și strategii de educație non-formală.

Motivele implementării proiectului:

Ideea construirii unui proiect pe această temă a venit de la voluntarii noștri și de la alți tineri romi care au participat anterior la unele dintre activitățile noastre culturale și educaționale care au implicat tineri din alte țări, atât romi, cât și neromi. Începând din acel moment, am decis să acordăm o atenție sporită modului în care activitățile noastre au afectat adolescenții din comunitățile Ses Bahlui și Tatarasi Basceus. În același timp, de la începutul activității noastre, 2008, ne-am concentrat atenția asupra observării evoluției și provocărilor de zi cu zi ale comunităților de romi. De când ne-am început activitatea, am văzut cât de discriminate sunt etnii romi și cât de grav afectează adolescenții în special. 

Etnicii romi cu care vom lucra nu au acces la o educație adecvată, deoarece majoritatea profesorilor care nu sunt romi refuză să-i aibă în clasele lor pe motiv că clasa este deja plină, mulți părinți au venit la asociația noastră pentru a solicita ajutor la găsirea unei școli bune care să-i accepte pe copii. Adevărul trist este că, de cele mai multe ori, acestea nu sunt acceptati în școlile obișnuite, iar clasele de copii doar romi sunt formate și așezate în clădiri insalubre cu profesori slab pregătiți care de multe ori au o atitudine rasistă față de ei. Prin urmare, din cauza condițiilor anormale de studiu și de viață descrise, abandonează școala sau orice formă de educație. De asemenea, dacă sunt acceptați în liceele obișnuite, condițiile de discriminare la care sunt supuși de colegii care nu le acceptă ca parte a grupului și profesorii care implicit presupun că „deoarece sunt romi sunt incapabili să devină elevi buni ”, determină majoritatea adolescenților romi să renunțe la școală, să se aplece spre violență și izolare socială. Mai mult, ei dezvoltă o atitudine rasistă reciprocă față de ne-romi, astfel încât totul devine bolnav schimb de discursuri de ură, atitudini și stereotipuri proaste. Toți acești factori conduc în continuare la un nivel foarte ridicat al șomajului și al excluziunii sociale în rândul tinerilor romi.

Am ales să ne concentrăm pe tinerii între 14 și 19 ani, deoarece începând cu vârsta de 14 ani încep să se întrebe cine sunt, observă că sunt diferiți și că a fi diferiți nu este ok, își pun la îndoială identitatea și de multe ori, din cauza lipsa acceptării și integrării lor sfârșesc prin a se urâ / a-și nega etnia sau a dezvolta un sentiment de autodiscriminare care îi va urmari atât timp cât vor trăi. Vrem să vizăm aceste grupuri de adolescenți în timp ce caută incluziunea socială, apartenența și sunt încă deschiși să primească idei noi, pot fi încă salvați din stereotipuri și rasism.

Rezultate:

Estimăm să atingem cu adevărat viața tinerilor adolescenți romi și neromi din Iași, pentru a-i deschide către ceva nou, către interculturalitate, cooperare reală, acceptare și armonizare a etniilor. În același context, dorim să aducem conștientizarea stereotipurilor și rasismului și, mai ales, să-i ajutăm să înțeleagă că valoarea lor nu stă în asta, ci în modul în care reacționează la aceasta. Asociația noastră va invita pentru prima dată un proiect de voluntariat pe termen lung, astfel voluntarii noștri și angajații noștri vor beneficia de exemplele, bunele practici și cunoștințele pe care voluntarii internaționali le vor aduce cu ei. 

Voluntarii, precum și grupurile țintă vor deveni mai responsabili cu concetățenii lor. Ei vor înțelege mai bine importanța devenirii unui cetățean european care poate contribui activ. Voluntarii vor înțelege cât de mult contează practicarea toleranței și vor fi mai conștienți și responsabili și față de grupurile vulnerabile. Acest proiect va aduce oportunitățile Corpului European de Solidaritate de care pot beneficia și îi va învăța cum să procedeze pentru a aplica pentru un proiect. Ei vor construi abilități valoroase necesare pentru a deveni angajați în societatea actuală. Aceștia vor beneficia de colaborarea cu tineri din alte țări care vor dezvolta activități bazate pe educație non-formală, care vor construi încredere interculturală, vor aduce toleranță, înțelegere și solidaritate. Datorită faptului că vor trebui să respecte un program săptămânal împreună cu voluntarii, vor lucra activ pentru a deveni angajați și responsabili pe termen lung, ceea ce îi va pregăti pentru angajarea la un loc de muncă în viitor. Dintre toți ceilalți, dorința noastră este ca aceștia să se distreze, să se bucure de această experiență împreună cu voluntarii, să-i implice în proces nu numai ca beneficiari, ci și ca o parte activă a acestuia.

 

Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Erasmus+ . Acest anunț, respectiv conținutul acestuia reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. Pentru mai multe detalii despre program vezi site-ul: www.erasmusplus.ro/intro

 

Documente utile pentru participanți:

 Foto activitati

Blog voluntari: https://romophilia.wordpress.com/ ; https://unacosillaquevienealamente.blogspot.com/

       Tineretul în mişcare

Pro Roma organizează şi participă la programe de mobilitate, programe de voluntariat,

cum ar fi schimburi de tineri, proiecte de formare precum şi seminarii de formare.

Informaţi-vă!

 

Untitled    

   

pliant REF 003    LOGO-300x89   logo1   www1  

 

Slide2  link  link  link

Asociaţia PRO ROMA
C.I.F. 24514580; Nr. Reg. 189/A/16.09.2008
COD IBAN RO48BTRL02401205R31265XX
Președinte - Margareta HERȚANU
Contact:
Mobil: +40 757 14 60 02; +40 739 07 58 11
Adresa: str. Ion Creangă nr. 56A, Bl. H1, PT 23 Tătărași, Iași, Cod 700321