Ce este Erasmus+?
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație,formare,tineretși sport în perioada 2014-2020.
Erasmus+ aduce numeroase oportunităţi de învăţare pentru tineri şi adulţi, în toate sectoarele educaţiei: învăţământ preuniversitar, educaţia adulţilor, învăţământ universitar, formare profesională şi tineret.
În cadrul programul Erasmus+ poți lua parte in: proiecte de mobilități, parteneriate strategice și dialog structurat.
Cine poate lua parte în aceste mobilităţi?
- Studenţii
- Tinerii
- Elevii
- Lucrătorii de tineret
- Profesorii din învăţământul preuniversitar
- Profesorii universitari şi personalul din universităţi
- Reprezentanţii instituţiilor publice/private
- Specialişti în formare profesională
Mai multe detalii în cadrul căror mobilități poți lua parte găsești aici: https://www.erasmusplus.ro/oameni
Ce sunt proiectele de mobilitate?
Sunt acele proiecte instituţionale prin care se realizează activităţi care implică parteneri din mai multe ţări (trans-naţionale). Programul unui proiect de mobilitate diferă de la un domeniu la altul şi, în funcţie de acesta, poate cuprinde cursuri de formare, plasamente, activităţi de predare, stagii pentru studiu sau voluntariat, schimburi de tineri, activităţi de tip job-shadowing. Mai multe informaţii legate de activităţile specifice fiecărui sector găsiţi în secţiunile dedicate.
În cadrul proiectelor de mobilitate poți lua parte in mobilități: educaţia adulţilor, educaţie şcolară, formare profesională (VET), învăţământ universitar și tineret.
Oportunităţi pentru tineri
Erasmus+ îi ajută pe tineri să îşi dezvolte competenţe şi să îşi crescă şansele de angajare, oferindu-le oportunitatea de a participa în proiecte europene de învăţare. Le oferă ocazia de a descoperi noi culturi şi de a simţi că aparţin Europei. Mai mult, organizaţiile implicate pot dezvolta abordări noi şi inovatoare ţi pot coopera cu organizaţii din alte ţări şi schimba bune practici.
Mobilităţile sunt posibile la nivelul ţărilor participante la program şi cu ţările partenere din vecinătatea UE pentru:
- grupuri de tineri din diferite ţări care se întâlnesc pentru o perioadă scurtă de timp (5-21 de zile) pentru a participa la un program de învăţare specific educaţiei nonformale (schimb de tineri)
- tineri care fac voluntariat în diferite ţări prin Serviciul European de Voluntariat pentru perioade ce pot varia de la 2 săptămâni la 12 luni.
În cadrul acestor mobilităţi pot participa tineri care vârsta între 13 şi 30 de ani.
Oportunităţi pentru lucrătorii de tineret
Erasmus+ le oferă lucrătorilor de tineret oportunitatea de a experimenta diversitatea culturală şi de a cunoaşte diferite practici ale lucrului cu tinerii din alte ţări. Aceste oportunităţi ajută în ddezvoltarea lor profesională. În plus, aceste activităţi ajută organizaţiile să dezvolte noi metode de învăţare, cît şi să coopereze cu organizaţii din alte ţări pe perioade mai lungi de timp.
Mobilităţile sunt posibile la nivelul ţărilor participante la program şi cu ţările partenere din vecinătatea UE pentru:
- lucrători de tineret din diferite ţări care iau parte în activităţi de formare: seminarii, evenimente de contact, vizite de studii
- lucrători de tineret din diferite ţări care iau parte la perioade de job shadowing sau perioade de observare în organizaţii de tineret din străinătate
Mobilităţile lucrătorilor de tineret durează între 2 zile şi 2 luni. Oportunităţile se adresează lucrătorilor de tineret implicaţi în dezvoltarea personală, educaţională şi socială a tinerilor.