Finalizarea proiectului Photography, community story!
Asociaţia PRO ROMA a implementat în perioada 01.08.2020 – 30.09.2021 proiectul cu titlul Photography, community story!, nr. contract 2020-2-RO01-KA105-080538, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+, Acţiunea Cheie1 – Tineret.
În cadrul proiectului s-a desfăşurat în perioada 22.06.2021 – 29.06.2021, un schimb de tineri, ce s-a desfăşurat în Centru social Omenia din comuna Valea Adâncă, judeţul Iaşi, unde au participat 42 de persoane din Bulgaria, Cehia, Macedonia, Polonia şi Romania (35 tineri şi 7 lideri de grup).
Obiectivul general al proiectul a fost instruirea a 42 de tineri, cu abilităţi şi competenţe civice în ceea ce priveşte participarea publicului şi influenţarea deciziilor în beneficiul propriilor comunităţi.
Grupul ţintă al proiectului a vizat tinerii cu oportunităţi reduse şi dificultăţi sociale: tineri care se confruntă cu diferite forme de discriminare, tineri din familii dezorganizate; dificultăţi economice: sărăcia şi lipsa unui loc de muncă/şomeri de lungă durată, dependenţi social; dificultăţi educaţionale: tineri ce au abandonat şcoala sau au calificări reduse; diferenţe culturale: tineri din comunităţi etnice minoritare, precum romii, provin din mediul rural şi urban periferic.
Principalele rezultate vizate prin implementare activităţilor proiectului:
Aptitudini: 42 de tineri au capacitatea de a influența deciziile publice cu privire la comunitatea în care trăiesc; 42 tineri au capacitatea de a exprima autorităților nevoile comunității; 42 tineri au capacitatea de a mobiliza comunitățile;
Cunoştinţe:42 de tineri şi-au îmbunătățit cunoștințele despre metodele de influență publică, cum ar fi fotovoice; 42 de tineri au cunoștințe despre tehnica fotografică, camera, tipurile de fotografii; 42 de tineri cunosc tradițiile și obiceiurile altor oameni; 42 tineri şi-au dezvoltat cunoștințele despre comunitatea de romi; 42 tineri au cunoștințe despre tehnicile de motivare și implicare a tinerilor în viața comunității;
Competenţe: 42 de tineri au competența de a utiliza instrumente fotografice; 42 de tineri şi-au îmbunătățit abilitățile lingvistice; 42 de tineri au un certificat European Youthpass
Comportamente: tinerii şi-au dezvoltat spiritul de iniţiativă; le-a crescut interesul faţă de mobilităţile internaţionale; le-a crescut stima de sine; le-a crescut gradul de conştientizare interculturală.
Realizări obţinute în urma mobilităţii/proiectului: 1 album foto, 1 calendar cu imagini din comunitatea roma, 2 articole de presă publicate online, 1 interviu radio, 1 Workshop Photovoice realizat cu persoane interesate, 1 expozitie ce pune în aplicare cunoştintele participanţilor.
Parteneri în cadrul proiectului au fost următoarele organizaţii internaţionale:
- Association Walktogether (Bulgaria)
- Association Sztukater (Polonia)
- European Youth Centre Breclav (Cehia)
- World Change (Macedonia)
- Asociacija Tavo Europa (Lithuania)
- Udruga mladih Spirit of Freedom Hrvatska (Croaţia)
În perioada de implementare, proiectul a suferit câteva modificări, generate în special de pandemia COVID-19, în urma căreia durată iniţială de 7 luni de implementare sa modificat până la 14 luni; o altă situaţie fiind neparticiparea partenerului din Lithuania la mobilitate, motivând restricţii, temeri şi efecte generate de COVID-19 asupra potenţialilor participanţi în proiect. De asemenea, partenerul din Croaţia s-a dizolvat ca organizaţie, drept pentru care participanţii au fost redistribuiţi către alte organizaţii.
Informaţii suplimentare:
Persoană de contact: Margareta HERŢANU – Preşedinte, telefon:+ 40 757 146 002, e-mail:
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.