Raportul societății civile de monitorizare a implementării strategiei naționale de integrare a romilor în Romania
Raportul a fost elaborate în cadrul proiectului-pilot Monitorul Civil al Romilor, „Dezvoltarea capacității societății civile rome și consolidarea implicării sale în monitorizarea strategiilor naționale de integrare a romilor". Proiectul pilot este implementat la solicitarea Comisiei Europene, DG Justiție și Consumatori. Acesta este coordonat de Universitatea Central Europeană (CEU), Centrul pentru Studii Politice (CPS), în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Romi (ERGO Network), Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC), Fundación Secretariado Gitano (FSG) și Fondul pentru Educația Romilor (REF) și a fost implementat cu aproximativ 90 de ONG-uri și experți din cele 27 State Membre.
Raportul a fost pregătit pentru Comisia Europeană. Totuși, acesta reflectă exclusiv opiniile autorilor și nici Comisia, nici o terță parte (inclusiv Universitatea Central Europeană) nu sunt responsabile pentru orice utilizare a informațiilor conținute în acest raport.
Raportul de față a fost elaborate de către o coaliție de organizații din România, sub coordonarea Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi, care a inclus:
- Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
- Asociația Nevo Parudimos
- Asociația DANROM Făurei
- Asociația PRO ROMA
- Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România
- Asociația E-Romnja
- Fundația HEKS/EPER România
- Agenția de Dezvoltare Comunitară „Inter-Activa”
- Fundația Policy Centre for Roma and Minorities
- Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN
- Fundația Terre des hommes România
Bazându-se pe domeniul de expertiză al fiecăruia, membrii coaliției au împărțit între ei subiectele de raportare, iar un grup de membri cu expertiză a asigurat structurarea și organizarea finală a textului.
Raportul se centrază atenția pe precondițiile structurale și orizontale pentru implementarea cu succes a strategiilor naționale de integrare a romilor: guvernarea, lupta împotriva discriminării, abordarea antigipsismului și - în țările cu cele mai mari comunități de romi și care se confruntă cu cele mai acute provocări - impactul politicilor educaționale asupra romilor.